Featured Video

вторник, 31 май 2011 г.

Накратко за забележителностите край Земен

Уникални стенописи в кръстокупулната черква
В Земен съществуват подходящи условия и предпоставки за развитие на отдих и туризъм.
Чистият въздух, старинните и природни забележителности, Земенският манастир и красивото Земенско дефиле по поречието на р. Струма, Одраничкият манастир, както и Дивлянският район, създават добри условия за развитие на туризма.




Земенски Манастир
Въпреки че е един от популярните български манастири, Земенският манастир “Св. Йоан Богослов” не е от най-големите и по настоящем не се обитава от монаси.
Обителта датира още от 11-ти век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура. Копия на стенописите от църквата му се пазят в залите на Националния исторически музей в София. Ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност непосредствено след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква в София. Затова църквата е обявена за национален паметник на културата.

От Земен започва и Земенският пролом на реката – едно от най-дивите, слабонаселени и красиви места в България. Дефилето е с дължина 15 километра и почти през всичките тях има туристическа пътека от Земен към вътрешността.

Земенското дефиле
Крепостната система на Землънград - най-голямата и най-важна крепост в пролома.
Останките на крепостта показват интензивен живот през различни периоди от българската история, като най-значителни са тези от ранновизантийската епоха и Второто българско царство.
Земънград е оградена от три страни от меандър на реката. Непристъпните скали се издигат до 130 метра над нивото на Струма.


яз. Пчелина


На около 10 км в североизточна посока се намира яз. Пчелина, който предлага чудесни условия за отдих и риболов.



Св. Иван Летни
 На източния му бряг, върху една скала над водата се извисява варосаният параклис „Св. Иван Летни“. Построена около XVI в. върху място, наричано от местните Пчелин камък, малката църквичка някога е била храм на останалото на дъното на язовира село Пчелинци.
 Днес това е една от основните причини за посещение на язовира.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news