Featured Video

понеделник, 30 май 2011 г.

Туризъм - Разходка до Земен (Дефилето)

Когато дойде уикенда и вече кроите планове за отдих, а вие искате да се насладите на природата на България, има едно достъпно за всеки удоволствие. На 70 км. западно от София - красивото Земенско дефиле. Заредете бензин за 20 лв., задължително вземете бира според потребностите ви, парче месо и тръгнете през Владая, Перник и Радомир по пътя за Кюстендил. На село Извор е отбивката за Земен.



Земенския пролом е дълбок и живописен пролом, образуван от р. Струма, между Конявска и Земенската планина. Дължината му е 16 км., богат на карстови извори. В него е разположен водопадът "Скакавица". В началото на Земенския пролом е разположен Земенският манастир. През пролома минава жп. линията София-Кюстендил-Гюешево.

Земенския пролом започва от Земен и завършва при Раждавица. Той свързва Земенската и Радомирската котловина с Кюстендилското поле.

 Реката образува чудни меандри. Долинното дъно е слабо развито и често съвпада с речното легло. В подложените на денудация, ерозия и карстификация стръмни и оголени склонове са възникнали множество суходолия, карстови извори, ниши, пещери, скални дуплки, причудливи скални образувания, отвесни скали, пирамиди, игли, гребени, зъбери, каменни стълбове.


Забележителни със своята красота са Земнеските ритли, Гълъбинските скали, скалните образувания "Орлово гнездо", "Църните дупки", "Агапие", "Църквето", "Пчелника", "Близнаците", "Сарая", "Окното" и др.

2 коментара:

Привет!

Като пътувам с влака между Земен и Кариерата има на две места има по няколко къщи, на които влакът не спира, част от Замен ли са тези махали и как се казват!? Много е живописно там, също така ме интересува как се стига дотам.

Ето ги на гугъл: тук http://goo.gl/maps/Wzi30 и тук http://goo.gl/maps/7XKol

Здравейте, до посочените от вас места можете да стигнете най - бързо пеша. От Земен през "Вародобив и кариери" има черен път до средата на посочения маршрут. Приятна разходка!

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news