Featured Video

събота, 18 юни 2011 г.

Одранишкия манастир

Църквата на Одранишкия манастир
Одранишкият манастир “Св. Св. ап. Петър и Павел” се намира на около 2-3 км. от село Одраница, което от своя страна се намира в община Земен, на около 25км. северно от град Земен. Манастирът се издига в Ерулската планина, североизточно от махала Шеварна на село Одраница.


Манастирът е възстоновен между 1-ви юли 1999г. и 30-ти май, 2000г.. От 16-ти септември 2001г. се обитава с прекъсвания от духовни лица, като от 1-ви юли 2006г. игумен на манастира и негов единствен обитател е младият и приветлив отец Ефрем, който с охота посреща гостите на манастира и им разказва за него. Манастирът представлява изключително красив и спретнат комплекс от църква, жилищна сграда и 2 параклиса. Параклисите са пищно изрисувани, а изписването на църквата все още предстои.

Знае се, че сегашният Одранишки манастир е бил предшестван от манастир, който е бил възстановен през 1870г. или през 1886г. според различни източници. Иконите и иконостасът са били изработени от братята Иван (иконописец) и Марко (дърворезбар) Хаджиикономови от Банско. За съжаление сведения за първоначалния манастир липсват. 



Отправната точка за манастира е село Одраница. Малко преди да се стигне до селото, има отбивка вляво по черен път покрай рекичка, която носи името на махала Шеварна. Над отбивката има табела с ръкописен надпис за манастира. След около 1-2км. се стига до разклон, като отново има табела за манастира. Малко след това има нов разклон, над който няма табела - пътят за манастира е този вляво. След този последен разклон има около 500 метра до манастира, но пътят рязко се влошава и трудно се минава с лека кола.

1 коментара:

Днес е събора на Одранишкия манастир. По принцип се празнува точно на датата 29-ти юни, но тази година е в първата събота след тази дата.

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news