Featured Video

събота, 18 юни 2011 г.

Жаблянски манастир

Жаблянски манастир
Жаблянски манастир "Св. Иоан Предтеча", обн. XIX век, действащ, мъжки, храмов празник 20 януари (стар стил), Радомирска духовна околия. 

Жабленският манастир е разположен под връх Курилово, в Конявска планина, на 2 км. от южно от с. Жабляно, на 6 км източно от гр. Земен и на 65 км югозападно от София. 
Датата на основаването на Жаблянския манастир "Св. Йоан Предтеча" не е известна, но по време на турското робство е бил разрушен. По-късно през 18в. Светата обител е възстановена и е открито килийно училище. От 1879г. до смъртта си през 1881г. игумен на манастира е видният педагог и деец на църковно - националните борби Аверкий Попстоянов. 
В днешно време Жаблянският манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от от трикорабна, триапсидна и еднокуполна църква (построена през 1884г.), жилищни и стопански сгради. 


До село Жабляно има действащ старостилен манастир. Братството наброява повече от 20 монаси, които разполагат със селскостопанска техника и обработват целогодишно огромни масиви от насаждения. Понякога монаси от Жабленския манастир продават своя продукция на пазара Римската стена в София. Жители на „Лозенец" споделят, че манастирските ябълки например изобщо не гниели и лекували най-различни заболявания. Но монасите рядко се появяват на пазарчето. Ако нямате късмет да ги срещнете, ще трябва вие да се разходите до Жабляно. 
Нагоре в планината, далеч от хората, с трудно обработваема и неплодородна земя, светата обител беше обречена на забрава, разказва Касиян. Вярата ни обаче остана жива, заради това решихме да започнем градежа на нов манастир - по-близо до хората и тяхното ежедневие, разказа игуменът. 
Всичко се строи без никакви дарения, игуменът и монасите сами изкарват парите за градежа на храма, като произвеждат и продават зеленчуци и овошки от близо 1000 дка земя. 

Йеромонах Кассиан , изд. на Жабленския манастир (старостилци) 
... "Който не следва обичаите на Църквата и за всичко онова, що са заповядали седемте Вселенски църковни събора за св. Пасха и Месецослова, а желае да следва григорианската пасхалия и месецослов, той противодейства на всички определения на светите Събори. Такъв да бъде анатема - отлъчен от Христовата Църква и от събранието на верните. А вие, православните и благочестиви християни, пребъдвайте в онова, което сте научили, ако бъде необходимо, пролейте и самата си кръв за да запазите Отеческата си вяра и изповедание". 

2 коментара:

:) Не знам защо им казвате Рьзколници! :))) Най вероятно на някакъв си "ерудит" не му достига съвсеееем малко за да знае български език! Та на темата! Познавам бегло 3-мата монаси и послушниците, знам че се скъсват от работа и живеят честно и почтено! По добре познавам останалите монаси които са били във Жаблянския манастир а после са се заели със непосилната задача със приходите от манастира и обработването на над 1 000 декара овошки и ниви край Кюстендилското село Копиловци да построят нов манастир Благовещение.
Нито съм един от тях, нито съм убеден че съм вярващ което не ми пречи да поспоря със всеки който иска просто да ги обиди. Много добре знам как монасите и от двата манастира работят до изнемога, продават продукцията си за да построят може би единствения нов огромен манастир във Европа а може би и във света ни!
Та ако някой като уважаемия г-н Simor иска да спорим да заповяда, не да плюе и пише глупости, това е най лесното! Казвам се Пламен Маджов от Кюстендил!

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news