Featured Video

петък, 22 юли 2011 г.

Ос 1: "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горски сектори" І -ва част



Ще разделя темата на 2 части за да е по - лесна за възприемане пък и всеки желаещ да открива по - лесно подходящата програма за него


Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”

Чрез мярка 121, всеки земеделски производител може да финансира проекти в сферите: гъбопроизводство, зърнопроизводство, млекопроизводство, производство на плодове и зеленчуци, а също така и месодайно животновъдство, (свиневъдство, птицевъдство и говедовъдство). Години наред, Сибола работи с най-добрите доставчици на земеделска техника необходима за изпълнението на всеки един проект. В допълнение, ние разработваме европейски проекти за създаване на трайни насаждения, оранжерии и ферми за охлюви.

Помощта по мярката се предоставя за инвестиции в материални или нематериални активи, които подобряват цялостната работа на земеделското стопанство като:

- Закупуване, строителство и обновяване на сгради и други недвижими активи, използвани за производствени нужди от земеделското стопанство, в т.ч. и за опазване на околната среда;
- Закупуване и инсталиране на нови машини, оборудване и съоръжения, необходими за подобряване на производство (за опазване на околната среда, за съхранение и подготовка на продукцията за продажба, за получаване на топлинна или електроенергия чрез преработване на биомаса и др.);
- Създаване и презасаждане на трайни насаждения;
- Закупуване на софтуер;
- Пред-проектни проучвания, хонорари за архитекти и консултанти;

Субсидиите по мярката ще са:
- До 50% от допустимите инвестиционни разходи в общия случай;
- От 55% до 75%, в зависимост от това дали проектът е в планински район, дали е от млад селскостопански производител или е свързан със защита на водите от замърсявания с нитрати;


Мярка 123 „ Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”

По мярката ще се субсидират инвестиции в материални или нематериални активи, които подобряват цялостната работа на предприятията и се отнасят до мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; месопреработка; плодове и зеленчуци, гъби; пчелен мед; зърнени, мелничарски и нишестени продукти; растителни и животински масла и мазнини; индустриални и медицински растения, маслодайна роза, билки и непреработен тютюн; готови храни за селскостопански животни (фуражи); гроздова мъст, вино и оцет.

Допустими за подпомагане са всички сектори, свързани с производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти от първична и вторична биомаса (без рибни продукти). Ще се подпомагат секторите, свързани с преработка и/или маркетинг на горски продукти – без производство на мебели.

Вид на финансовата помощ:
- До 50% от реално одобрените инвестиционни разходи по проекти за микро, малки и средни предприятия;
- До 25% от реално одобрените инвестиционни разходи по проекти на предприятия, които не са микро, малки или средни, но са с по-малко от 750 работника или с оборот по-малък от 200 милиона евро.



Мярка 111 „Професионално обучение и информационни дейности, включително разпространение на научни знания и иновативни практики за заетите в земеделието и горите”

По мярката ще се финансират образователни курсове, информационни дейности като семинари, демонстрационни проекти, информационни сесии, работни срещи и др. Темите трябва да касаят земеделието, харанително-вкусовата промишленост и горското стопанство, като могат да бъдат:

- Технически (нови технологии, въвеждане на иновационни практики и др.);
- Икономически (законодателство, счетоводство, управление, маркетинг и др.);
- Екологични и др;

Субсидията ще е до 100% от одобрените разходи за описаните дейности.


Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”

Помощта по тази мярка ще се предоставя за създаване на стопанства на млади фермери (18-40г), които за първи път ще ръководят селскостопанско производство и имат адекватни професионални умения.
Финансовата помощ ще е до 25 000 евро, платими на два пъти.
1. Първо плащане в размер на левовата равностойност на 12 500 евро - след одобрение на заявлението за подпомагане.

2. Второто плащане след проверка на изпълнението на бизнес плана на младия фермер, за всяка цяла икономическа единица увеличение спрямо първоначалното състояние на земеделското стопанството се изплащат левовата равностойност на 2 500 евро


Мярка 143 „Консултантски услуги”

Мярката ще осигурява помощ за подготовка на бизнес планове и планове за развитие на земеделски стопанства, консултантска помощ по време на реализирането на проект, както и технологична консултантска помощ. Най-крайните бенефициенти по тази мярка са полу-пазарни стопанства в процес на преструктуриране, организации на производители, млади фермери, земеделски производители, заявили желание да участват в мярката „Агроекология”, на които консултантската помощ ще бъде осигурявана безплатно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news