Featured Video

четвъртък, 21 юли 2011 г.

България е усвоила по-малко от половината пари за развитие на селските райони



Проекти за развитие на селските райони
Зная, че в Земен вече все повече хора се занимават със земеделие и най - вече с картофи. Но има и други програми за развитие по еврофондовете. Ще публикувам този анализ, който показва не само, че има пари, но и те не се усвояват в пълна степен. Дано има повече предприемачи по - достъпни правила за усвояването им. Разбира се и облекчения за кандидатстване на местно ниво.

Еврокомисията:

България е усвоила по-малко от половината средства за развитие на селските райони за периода 2007 - 2010 г. До фермерите са достигнали 645.7 млн. евро от 1.45 млрд. евро предвидени за четригодишния период. Това е 44.5% усвояемост на средствата, което е под средното за Европейския съюз (64.7%). Това заявяват от Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия в отговор на въпрос на "Дневник".

В него е посочено още, че "изпълнението на програмата за развитие на селските райони в България все още не е достигнала пълната си скорост на движение". По-ниското равнище на усвояването на средствата се дължи на късното одобрение на Програмата за развитие на селските райони, както и на въздействието на икономическата криза, посочват от Брюксел. Допълнителен фактор за забавянето е и факта, че изпълнението на голяма част от мерките изисква повече време.

За да не загуби европари за селските райони до края на годината фонд "Земеделие" трябва да разплати над 310 млн. евро, става ясно още от данните предоставени от генерална дирекция "Земеделие" на Еврокомисията. Причината е, че за 2009 г. България е заявила, че ще изплати на фермерите 437.3 млн. евро, а досега от тях са платени само 127.1 млн. евро, показват данните на Брюксел. Крайният срок за плащане на заявените през 2009 г. евросредства изтича в края на тази година.

Положението със заявените средства за 2010 г. е по-добро, защото от 432.2 млн. евро, вече са изплатени 277.8 млн. евро, а крайният срок за плащане на останалите пари изтича в края на 2012 г.

"До края на годината има още много време и правим всичко възможно да не загубим нито едно евро", каза зам.министърът на земеделието Светлана Боянова пред "Дневник" в средата на юни. По думите й се предприемат серия от драстични мерки за да бъдат разплатени всичките 384 млн. евро до края на 2011 г. Сред посочените мерки са значително съкращаване на документите, които представят бенефициентите, за да си получат парите, както и увеличаването на авансите от 20 на 50%, което вече е факт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news