Featured Video

петък, 22 юли 2011 г.

Ос 2 "Подобряване на околната среда и селската природа - (управление на земята)"


Плащания за фермери от планински райони
Мярка 211 „Плащания за природни ограничения на фермери в планинските райони”

По мярката ще се изплащат компенсаторни плащания за фермери от планинските райони, регистрирани като земеделски стопани по реда на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Планински райони са землища:
Със средна надморска височина над 700 м.;
Със среден наклон на терена над 20%;
Със средна надморска височина между 500 и 700 м. в комбинация със среден наклон на терена над 15%.

Финансовата помощ ще е под формата на годишни компенсаторни допълнителни плащания за ха. При размер от 0,5 до 50 ха по 90 евро на ха, за частта от 50 до 100 ха по 40 евро.

Мярка 212 „Плащания на фермери в райони с ограничения, различни от планинските райони”

По мярката ще се изплащат компенсаторни плащания за фермери от необлагодетелствани райони, различни от планинските, които са ниско продуктивни. Това са землища с индикатор на средно претеглена категория на земеделската земя с 80% по-ниска от средната за страната ( или категория от 6та до 10та.) и землища, външна граница на ЕС.
Финансовата помощ е под формата на годишни допълнителни плащания за ха. При размер от 0,5 до 100 ха по 50 евро на ха, за частта от 100 до 200 ха по 20 евро.

Мярка 214 „Агроекологични плащания”

Мярката реализира дейностите на Националната агроекологична програма (НАЕП) в следните пет направления (схеми):
Земеделски земи с висока природна стойност (ВПС)
Характеристики на ландшафта (включва и традиционно отглеждане на овощни култури);
Традиционно животновъдство;
Биологично земеделие;
Опазване на почвите и водите;
Агроекологично обучение;

Прилагането на отделните схеми ще се извършва поетапно. Финансовата помощ е под формата на компенсаторни плащания, различни по петте направления, съответно на база ха биологично отглеждана култура, на глава добитък от традиционна порода и др.


Мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи”

Мярката ще се прилага за временно неизползвани земеделски и неземеделски земи на цялата територия на страната. Дейностите, които ще се подпомагат ще са:
Залесяване (създаване на план за управление и определяне на типа месторастене; почвоподготовка, сеене или засаждане, дейности за направляване на естественото редуване на видовете, ограждане на залесената територия и др.)
Поддръжка (презасяване или презасаждане и отглеждане на младите горски култури до 5 години след залесяването)
Финансовата помощ ще зависи от разходите за създаване в зависимост от вида на културите, като са определени максимални размери.

Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”

По мярката ще се изплаща финансова помощ за гори от цялата територия на страната за следните дейности:
Възстановяване (почистване на площите, пострадали от горски пожари, ветровали или насекоми; презалесяване на пострадалите гори, чрез използване на местни дървесни видове; създаване и поддръжка на депа за съхранение на дървесината в случаите на природни бедствия);
Превантивни дейности за борба с горските пожари (създаване на противопожарни полоси; създаване и поддръжка на противопожарна инфраструктура; строителство, подобряване и поддръжка на горски пътеки и площадки за хеликоптери; строителство, подобряване и поддръжка на водни пунктове за борба с пожарите; закупуване и строителство на наблюдателни пунктове, средства за наблюдение и комуникация; строеж на лесокултурни прегради);

Помощта ще е под формата на единични невъзстановими плащания.

назад

0 коментара:

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news