Featured Video

петък, 22 юли 2011 г.

Ос 1: "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горски сектори" ІІ - част

Европейски фондове
Мярка 122 „Подобряване икономическата стойност на горите”

По мярката ще се подпомага изработване на лесоустройствени проекти за частни гори, осветления и прочистки в издънкови гори, кастрене в борови култури под 40 годишна възраст, отгледни сечи в млади иглолистни култури, закупуване на подходящо оборудване за дърводобив.

Вид на финансовата помощ:
- До 50% от допустимите инвестиционни разходи в общия случай. До 60% от одобрените разходи за проекти от необлагодетелствани райони или райони, включени в Натура 2000.
- До 100% от всички допустими разходи, но не повече от 50.000 EUR годишно за общини от селските райони на България;



Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства”

Подкрепата ще е под формата на временна помощ за тези полу-пазарни стопанства, които имат икономически потенциал за развитие. Полупазарни земеделски стопани са собственици на малки стопанства или дългосрочни арендатори, произвеждащи главно за собствена консумация, като същевременно продават част от продукцията си.

Размерът на помощта за полупазарните стопанства е 1 500 евро на година за стопанство. Помощта се предвижда за 5 години.


Мярка 142 ”Създаване на организации на производители”

Помощ ще бъде отпускана за създаването на организации на производители и покриване на техните административни разходи. Плащанията ще подпомогнат създаването и административната дейност на организациите на производители.
Финансовата помощ ще се предоставя в продължение на 5 години. Размерът на помощта се изчислява всяка година, въз основа на стойността на годишната пазарна продукция на организацията. Тя е равна за първата, втората, третата, четвъртата и петата години, съответно на 5 %, 5%, 4%, 3% и 2% за обем на продукцията до 1 млн. евро. За размер на реализираната продукция над 1 млн. евро, съответно 2,5%, 2,5%, 2,0%, 1,5% и 1,5%. Общият размер на помощта не бива да надвишава следните стойности 100 хил. евро за първата година, 100 хил. евро за втората година, 80 хил. евро за третата, 60 хил. евро за четвъртата и 50 хил. евро за петата година.
 към Европейски фондове   към Ос1 ІІ ра част

0 коментара:

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news