Featured Video

петък, 22 юли 2011 г.

Европейски земеделски фондове


Европейски земеделски фондове

Европейски земеделски фондове
Отделно от структурните и кохезионния фонд са обособени два земеделски европейски фонда, които финансират селскостопанската политика на ЕС и инвестициите за съхранение и развитие на селските райони в Европа.


Европейски земеделски фонд за гарантиране на земеделието (ЕЗФГЗ)
Този фонд финансира основно пазарна подкрепа за земеделска продукция, директни плащания за фермерите, информационни кампании, специфични ветеринарни мерки и др.

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР)
Фондът финансира националните програми на страните членки за развитие на селските райони. Това е фондът, който субсидира инвестиции в земеделието, преработвателната промишленост, горската индустрия. В селските общини фондът подкрепя проекти за подобряване на инфрастуктурата, за стартиране на малък бизнес, за селски туризъм и други алтернативни дейности. Общият размер на средства за периода 2007-2013г., осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони е 2 609 млн. евро. Националното съфинансиране е 20 % (около 633 млн. евро). Общо, средствата за развитие на селските райони за периода възлизат на 3 242 млн. евро. Средства от ЕЗФРСР могат да се усвояват чрез кандидатстване по:

Програма за развитие на селските райони "ПРСР" (2007-2013)

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е наследник и продължение на програма САПАРД. По-голяма част от мерките, действали по САПАРД, ще продължават да се прилагат, но с частична промяна в условията. Програмата субсидира инвестиции в земеделието, преработвателната промишленост, горската индустрия като покупка на селскостопанска земеделска техника, съвременно производствено оборудване, технологични линии, машини, строеж на складови помещения, пречиствателни станции, създаване на животновъдни ферми, овощни градини, оранжерии, лозя и др. В селските общини ще се подкрепят проекти за подобряване на инфраструктурата, за ремонт на пътища, улични настилки, ВиК системи, за стартиране на малък бизнес, за селски туризъм и други алтернативни дейности. В програмата са обособени четири приоритетни оси, съответстващи на основните направления, които ще се подкрепят:
   Ос1 І ва част "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горските сектори"
   Ос1 ІІ ра част "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горските сектори"
   Ос2 Управление на земята
   Ос3 Качество на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика
   Ос4 Лидер

0 коментара:

Публикуване на коментар

Subscribe To RSS

Sign up to receive latest news